Witamina C jest niezaprzeczalnie fundamentalna dla rozwoju i funkcjonowania człowieka. Posiada na swoim koncie bardzo wiele pozytywnych właściwości. Między innymi bierze ona udział w wytwarzaniu kolagenu, a także podstawowych białek w obrębie całego organizmu, co wpływa na wzrost oraz możliwość utrzymania dobrej kondycji kości, zębów, więzadeł, naczyń krwionośnych oraz dziąseł. Normy laboratoryjne wskazują, że dzienne spożycie witaminy C w przypadku przeciętnego użytkownika powinno oscylować minimum w granicach 70-90 mg witaminy C. Taka ilość jest bezproblemowa do przyswojenia w przypadku, kiedy zdrowo się żywimy (naturalna dieta, pozbawiona wysokoprzetworzonych składników, konserwantów, niezdrowych tłuszczy, gazowanych i wysokosłodzonych soków, nektarów, napojów), a także stosujemy regularną suplementację.
Właściwości witaminy C
Witamina C bierze aktywny udział w wytwarzaniu kolagenu oraz innych podstawowych białek na przestrzeni organizmu, co wpływa na utrzymanie i wzrost zdrowych narządów. Witamina C, ponadto, łagodzi zwężające się oskrzela, a także normuje zaburzenia układu oddechowego, które mogą powodować np. reakcje alergiczne. Uczestniczy również w syntezie większości przekaźników nerwowych i hormonów nadnerczy, a także jest ważnym producentem hormonów stresu. Warunkuje również prawidłowe spożytkowanie kwasu foliowego i dobrą przyswajalność żelaza, bierze ponadto udział w regeneracji witaminy E.
Witamina C jest zbawieniem dla osłabionych układów: immunologicznego oraz odpornościowego – buduje ona naturalną, silną i nieugiętą odporność organizmu od podstaw. Co więcej – jest ona aktywnym uczestnikiem przemian metabolizujących tłuszcze, kwasy żółciowe i cholesterol. Może być przyczyną obniżenia zbyt wysokiego poziomu ciśnienia tętniczego krwi, zarówno w przypadku nadciśnienia, które wymaga sztucznej korekty, jak również w formie zapobiegawczej. Ma doskonały wpływ na kondycję ścianek naczyń krwionośnych, poza tym podnosi poziom wytwarzania prostacykliny: prostaglandyny, która powoduje, że płytki krwi nie zlepiają się, a naczynia krwionośne stają się rozszerzone.
Witamina naturalnie obniża ryzyko zachorowania na choroby miażdżycowe, choroby serca, a nawet zapobiega udarowi mózgu. To jednak nie wszystko, ta niezwykle wszechstronna substancja jest obecna również w odpowiedzi immunologicznej organizmu na różnorodne infekcje, a także intensyfikuje proces gojenia się ran. To również korzystny czynnik w przypadku kontroli kondycji skóry, włosów i paznokci, chroniący najbardziej czułe i delikatne punkty naszego ciała, przed szkodliwym działaniem słońca, które może powodować nowotwory, udary lub oparzenia. Witamina C, to jeden z podstawowych przeciwutleniaczy , który odtruwa organizm, podnosi jego odporność, chroni przed zjawiskiem utleniania, a poza tym działa hamująco w przypadku powstawania w żołądku substancji, kwasów i wydzielin – rakotwórczych.
Mity związane z witaminą C
Tak jak w przypadku każdej innej substancji, tak również w przypadku witaminy C mamy do czynienia z różnorodnymi mitami dotyczącymi jej działania, właściwości i składu. Pierwszym z nich może pozostawać kwestia szkodliwości witaminy C. Jeśli mamy mówić w tych kategoriach, to musimy skupić się tylko i wyłącznie na zbyt wygórowanej dawce jej przyjmowania.
Wiadomo, że co za dużo to niezdrowo, a zatem dramatycznie duża dawka (a więc przedawkowanie) witaminy C również nie jest korzystne. Przesyt pewnych związków organicznych bowiem, w napiętrzonym oraz niekontrolowanym nadmiarze – może się bardzo szybko obrócić przeciwko naszej odporności i zdrowiu. Podobnie jest ze zbyt długo przegotowywanymi warzywami (one tracą witaminę C przez zastosowane wobec nich czas i temperaturę wrzenia), wówczas przechodzi ona do wywaru. Tak samo sprawa przedstawia się z dość długo stojącym pożywieniem, które nie wykazuje oznak pierwszej świeżości, a także z faktem, że pod wpływem wrzenia wody witamina C utlenia się, a zatem jeśli suplementujemy ją wraz z dopiero zagotowaną herbatą, warto odczekać kilka chwil – zanim zdecydujemy się ją przyjąć.